Elektrozłom - gdzie oddać?

Tematy, które mogą zainteresować wszystkich mieszkańców osiedla
typhoon
Posty: 17
Rejestracja: 29 mar 2012, o 10:44

Elektrozłom - gdzie oddać?

Post autor: typhoon » 23 lip 2018, o 11:22

Czy wiecie gdzie mogę oddać stary komputer stacjonarny do zezłomowania?
Interesuje mnie oczywiście opcja darmowego odbioru.

Awatar użytkownika
gustarballs1983
Posty: 148
Rejestracja: 31 sty 2012, o 20:37
Nr bloku: 1

Re: Elektrozłom - gdzie oddać?

Post autor: gustarballs1983 » 23 lip 2018, o 15:07

Co do Elektrośmieci to zostaje ci tylko "Gratowóz" oni to zbierają. od czasu od czasu spółdzielnia okleja ulotkami każdą klatkę schodową, że przyjedzie gratowóz i będzie zbierał odpady jakieś tam (podają wtedy konkretnie co będzie zbierane). Od czasu do czasu to tak naprawdę kilka razy do roku. Elektrośmieci były ostatni raz zbierane bodajże w lutym. ale na 100% pewności nie mam. poza tym zawsze zostaje ci opcja zawozu osobistego elektrozłomu na gratowóz. Nie wiem czy przyjmują za darmochę wtedy, poza tym w takim przypadku to dowóz we własnym zakresie.

Niestety do Korei Pd. bliżej nam jeżeli chodzi o łącza internetowe niż o gospodarkę odpadami. bo część polski jest już "oświatłowodowana" nawet z łączem 1Gb/s, natomiast żeby w każdym markecie z elektroniką był automatyczny skup elektrozłomu tak jak automatyczny skup butelek ( tego też u nas nie ma a już 10 lat temu widziałem takie u naszych sąsiadów Czechów) to było by git. Problem leży w tym że w Polsce nikt nie widzi opłacalności takiego biznesu. Bo jak w perspektywie nie ma "kokosów" jak w innych dziedzinach biznesu to nikt nawet się nie spojrzy na tą branżę a co dopiero się tym zajmować.

do wydobycia złota ze ścieżek i styków potrzebny jest kwas azotowy. Za granica kwas azotowy można posiadać od ręki w Polsce "meksyku" europy bez państwowego pozwolenia nie możesz posiadać wielu rzeczy w tym kwasu azotowego zarówno posiadać jak i kupować czy zbywać. jedynym praktycznym zyskiem z wszelakiej elektroniki w Polsce jest demontaż kondensatorów palladowych z solą palladu (obecnej w każdej kości RAM) i wydobycie tej soli do powtórnego użycia. Jest t praca ręczna mechaniczna do której trzeba zatrudnić ludzi, a ilość nawet tak cholerycznie drogiego pierwiastka jakim jest pallad jest na tyle niewielka że jest to po prostu nie opłacalne.

Z resztą co ja tu się będę rozpisywał jak u nas nie idzie nawet zarobić na skupie butelek (bo kompanie piwowarskie i tak wolą nowe butelki zamiast używanych) to co tam się ktoś będzie przejmował biznesem na elektrozłomie na którym zysk jest jeszcze bardziej mizerny a konieczny wkład olbrzymi.(zysk z niewielkiej ilości kruszca trzeba pokryć pensje pracowników opłacić zezwolenia itp.). Wg. jakiegoś ekoprogramu w tv kilka lat temu z jednego starego monitora crt szło wycisnąć około 1g złota a to w sprzedaży około 400PLN. Z tendencją zwyżkową co prawda ale to i tak mało jak na cały dzień pracy dla grupki ludzi.
Nie mówiąc już o niepewnym przychodzie surowca do obróbki.
Jeżeli aby dwa razy więcej zarabiać, trzeba dwa razy więcej, i dwa razy dłużej pracować, to ja nie wiem gdzie tutaj jest zysk.

Stefan
Posty: 74
Rejestracja: 22 gru 2011, o 13:23

Re: Elektrozłom - gdzie oddać?

Post autor: Stefan » 25 lip 2018, o 10:12

Jeśli komputer, to możesz go bezpłatnie zostawić w tym serwisie w bloku 49 - Kodit.

Awatar użytkownika
gustarballs1983
Posty: 148
Rejestracja: 31 sty 2012, o 20:37
Nr bloku: 1

Re: Elektrozłom - gdzie oddać?

Post autor: gustarballs1983 » 25 lip 2018, o 13:19

Z drugiej strony jeśli ten komp to nie jest "Odra" która zajmuje pół mieszkania, a wydajność ma taką, że lepiej nadawała by się w roli poradzieckiego tostera. to po co wyrzucać... jak się kupuje nowego Kompa i nowa grafa się spali to zawsze można podmienić na starą dopóki nowszej nie kupisz. Zawsze można postawić awaryjnie jakiegoś Linuksa z GUI na Live CD i od biedy skorzystać z internetu czy połączyć się z interfejsem routera jeśli trzeba coś zmienić jak się główny komp w chacie spieprzy. A warto wchodzić do routera po kablu bo większość producentów juz nie oferuje już połączeń https jeśli chodzi o połączenie z routerem kwestia przedawnienia certyfikatów i z wielu przeglądarek może nie dać się już wejść do takiego routera po przedawnieniu i zostaje tylko factory reset.
Jeżeli aby dwa razy więcej zarabiać, trzeba dwa razy więcej, i dwa razy dłużej pracować, to ja nie wiem gdzie tutaj jest zysk.

ODPOWIEDZ