[Blok 1] uszkodzony swiatłowód..

Tematy dotyczące mieszkańców bloków położonych na południe od ulicy Opieńskiego
Regulamin forum
Tytuły wątków dotyczących poszczególnych bloków powinny zaczynać się od podania numeru bloku wg schematu: [Blok xx] Tytuł wątku
Awatar użytkownika
gustarballs1983
Posty: 156
Rejestracja: 31 sty 2012, o 20:37
Nr bloku: 1

[Blok 1] uszkodzony swiatłowód..

Post autor: gustarballs1983 » 6 sie 2018, o 18:39

Witam..
Około godziny 13:30 przestał Mi działać domowy internet światłowodowy. Na modemie cały czas świeci się dioda na czerwono pod LOS (co pewno oznacza "Loss of Signal" ) po skontaktowaniu się z obsługą E&W dowiedziałem się że ktoś musiał uszkodzić światłowód pomiędzy moim kompem a ich serwerami. Jako że w domu w okolicach światłowodu w mieszkaniu nic się nie działo (spora warstwa kurzu na światłowodzie jest na to dowodem), zatem awaria światłowodu jest prawdopodobnie gdzieś poza mieszkaniem. Zatem pytanko do mieszkańców bloku 1 czy ktoś inny też korzysta ze światłowodu w E&W i czy wam też uwaliło internet?

P.S.
Piszę poprzez komórę podpiętą pod kompa. Póki co to moje jedyne okno na świat :(
Jeżeli aby dwa razy więcej zarabiać, trzeba dwa razy więcej, i dwa razy dłużej pracować, to ja nie wiem gdzie tutaj jest zysk.

Awatar użytkownika
andy
Posty: 252
Rejestracja: 15 gru 2011, o 14:18
Nr bloku: 41
Kontakt:

Re: [Blok 1] uszkodzony swiatłowód..

Post autor: andy » 12 wrz 2018, o 20:15

Dziś u mnie Internet zniknął. Oczywiście według pani z infolinii u nich wszystko wygląda dobrze i nie ma innych zgłoszeń z okolicy. A na kablu sygnału brak...

Awatar użytkownika
gustarballs1983
Posty: 156
Rejestracja: 31 sty 2012, o 20:37
Nr bloku: 1

Re: [Blok 1] uszkodzony swiatłowód..

Post autor: gustarballs1983 » 13 wrz 2018, o 19:25

Od momentu zgłoszenia światłowód naprawili w ciągu bodajże 3 dni. Monter nawet do mieszkania nie właził, tylko w piwnic coś majstrował potem domofonem dzwonił żebym sprawdził czy jest. Owszem internet jest, ale przypuszczalnie na reklamowanym przez sąsiada łączu które mu zmienili na inne a teraz dali je mi. wieczne ścinki, prędkość internetu skacze jak pojebana nawet na kablu no i następują mikro-przerwy w połączeniu tzn jak gram to dochodzi do desynchronizacji z serwerem i efekt gumki recepturki który kończy się zgonem. Jeszcze nie miałem tego czasu reklamować ale jak tego nie naprawią to się rozejrzę jak sprawa ma się w orange czy w inei. Szkoda bo 2 zewnętrzne IP to zawsze coś. i w sumie zawsze lubiłem połączenie typu StaticIP jakie jest w E&W. nie chciał bym dodatkowo dopłacać 5 zeta miesięcznie żeby w ogóle mieć zewnętrzne IP no i do tego pieprzyć się w szukanie jakichś programików do pingowania serwerów Inei żeby połączenie w grze nie siadło to jest już jakaś masakra. Bo domyślam się, że do ustawień tego ich modemo-routera mnie nie dopuszcza żebym mógł se walnąć "connection-keep-alive 0"

W orange pewno to samo tyle że faktyczne rzeczywiste prędkości są przyzwoite bo z oferowanego 300/30 mąż ciotki wyciąga 314/35 wg. speedtest.net.

EDIT: Jak w E&W na infolinii zgłosiła się "Pani" to wykręcasz zły numer.. w E&W techniczni to sami faceci, i nie owijają w bawełnę tylko trzeba być kulturalnym w trakcie rozmowy. Z 13 letniego doświadczenia z nimi wiem, że babki w E&W pracują w dziale umów i rachunkowości i mają raczej blade pojecie o reszcie.
Jeżeli aby dwa razy więcej zarabiać, trzeba dwa razy więcej, i dwa razy dłużej pracować, to ja nie wiem gdzie tutaj jest zysk.

Awatar użytkownika
andy
Posty: 252
Rejestracja: 15 gru 2011, o 14:18
Nr bloku: 41
Kontakt:

Re: [Blok 1] uszkodzony swiatłowód..

Post autor: andy » 13 wrz 2018, o 19:49

U mnie Inea usunęła usterkę około godziny 13, więc całkiem szybko. Dostałem tylko sms, że awaria usunięta.

Jeśli chodzi o konfigurację modemu od światłowodu w Inea, to opcje są skromne. Ograniczają się raczej do konfiguracji wbudowanego routera wifi. Mam tu na myśli modem Nokii.

Awatar użytkownika
gustarballs1983
Posty: 156
Rejestracja: 31 sty 2012, o 20:37
Nr bloku: 1

Re: [Blok 1] uszkodzony swiatłowód..

Post autor: gustarballs1983 » 14 wrz 2018, o 16:00

Witam..
A czy mógłbyś nieco bardziej szczegółowo?
Tzn czy są tam opcje konfiguracji typu połączenia tzn L2TP;PPPoE;StaticIP;DynamicIP;itp?
bo jeśli tak to zapewne też przesiądę się na ineę niebawem bo powinna być tam dodatkowa opcja konfiguracji połączenia PPPoE:
Connection Keep Alive ; albo Connect On Demand. domyślnie ustawiona jest zawsze ta druga natomiast ta pierwsza z parametrem "0" powinna sprawić że nie zerwie połączenia np w czasie grania. Wiem z doświadczenia, że w inei zrywa połączenie po 8-9 minutach nieaktywności przynajmniej tak wywalało kuzyna z gry jak graliśmy po sieci a timeout w tamtej grze wynosił zazwyczaj 15 minut nie aktywoności w E&W nie miewałem tego problemu Bo byłem podłączony przez staticIP i DHCP ale niestety łącze się skiepściło i teraz siedzę na jakimś szajsie.
Jeżeli aby dwa razy więcej zarabiać, trzeba dwa razy więcej, i dwa razy dłużej pracować, to ja nie wiem gdzie tutaj jest zysk.

Awatar użytkownika
andy
Posty: 252
Rejestracja: 15 gru 2011, o 14:18
Nr bloku: 41
Kontakt:

Re: [Blok 1] uszkodzony swiatłowód..

Post autor: andy » 5 paź 2018, o 14:50

Trudno mi coś więcej napisać. Odstąpiłem od umowy w ciągu 14 dni.
W moim modemie mało co można było skonfigurować. Można było zmienić nazwę i hasło do Wifi ale już kanału albo adresacji DHCP już nie dało się ruszyć.

Awatar użytkownika
gustarballs1983
Posty: 156
Rejestracja: 31 sty 2012, o 20:37
Nr bloku: 1

Re: [Blok 1] uszkodzony swiatłowód..

Post autor: gustarballs1983 » 5 paź 2018, o 20:37

To dolina bo mi E&W coraz mniej zaczyna pasować. Net się krzaczy niemiłosiernie na wczytywanie stron nieraz trzeba czekać z 10 sekund aż się wczytają.. Takie numery to se mogli odpieprzać 10 lat temu przy światłowodzie odczyt powinien by lepszy jak z twardziela. Wczoraj skróciłem czas oczekiwania na wczytywanie stron z 10 sekund do 3 sekund po prostu zmieniając DNS z chujowego własności E&W ta taki który pokazywał mi DNSBench że będzie lepszy Cloudflare FTW.

Myślałem że w inei będzie coś lepiej ale jak widać lipa. W E&W to przynajmniej swój router mogę podłączyć bo z E&W dają tylko modem z opcjonalnym routerem którego nie trzeba brać i można śmiało podłączać swój. Mimo wszystko te ciągłe utraty pakietów w E&W i desynchronizacja z serwerami gry są mega wkurzające bo płacisz jak za zboże za luksus a jest jak 15 lat temu nie da się grać w pieprzone gry online bo net się krzaczy.
Jeżeli aby dwa razy więcej zarabiać, trzeba dwa razy więcej, i dwa razy dłużej pracować, to ja nie wiem gdzie tutaj jest zysk.

ODPOWIEDZ