EAST&WEST - jak oceniacie tego operatora?

Tematy, które mogą zainteresować wszystkich mieszkańców osiedla
Awatar użytkownika
gustarballs1983
Posty: 184
Rejestracja: 31 sty 2012, o 20:37
Nr bloku: 1

Re: EAST&WEST - jak oceniacie tego operatora?

Post autor: gustarballs1983 » 20 kwie 2020, o 02:14

Rob pisze:
19 kwie 2020, o 14:09
Ponoć gdy nawet nie da się wyłączyć routera na pokładzie modemu - zawsze można podpiąć zewnętrzny.
Klonujemy maca i po sprawie. Dobrze myślę? :)
I tak i nie.. bo widzisz normalnie to jak najbardziej jest coś takiego możliwe natomiast jak *ja* konsultowałem coś takiego w E&W to dostałem zjebę od działu technicznego że muszę podać wszystkie mac adressy urządzeń za drugim routerem/switchem. Co prawda było to już jakiś czas temu i mogło się od tamtego czasu sporo zmienić ( bo mowa o roku 2006 jak wparowałem do nich żeby dowiedzieć się jak pierwszy własny router wifi skonfigurować z ich siecią to nie rozumieli jak router może mieć wifi i pytali się czy to router czy acces point ja mówie że 2 w jednym a oni na to "nie ma czegoś takiego" :p )
tak czy owak automatyczna konfiguracja przez DHCP. ale nie powinno być problemu bo mój sąsiad ma wbitą całą masę repeaterów wifi po chacie rozsianą w swój router i E&W mu problemów nie robi. Także moje osobiste doświadczenia z przed lat, to już chyba tylko niemiłe wspomnienie...

W przypadku o którym piszesz jest tylko niedogodność związana z ustawieniem innego kanału wifi na 2,4GHz tak żeby sygnał się nie zakłócał ( na 5GHz to i tak nie ma znaczenia bo dostepne w polsce pasmo i tak wykorzystywane jest w całości do wifi 802.11ac przez jedn router bo fajfusy z wojska i IMGW nie chcą zwolnić częstotliwości wykorzystywanych przez ich radary, a które za granica robią za częstotliwości wifi ale wiadomo jak to w cebulandii polska meksykiem europy.
Jeżeli aby dwa razy więcej zarabiać, trzeba dwa razy więcej, i dwa razy dłużej pracować, to ja nie wiem gdzie tutaj jest zysk.

Najki
Posty: 23
Rejestracja: 21 sty 2013, o 18:43
Nr bloku: 22

Re: EAST&WEST - jak oceniacie tego operatora?

Post autor: Najki » 22 kwie 2020, o 11:21

gustarballs1983 pisze:
18 kwie 2020, o 18:08
pytanie tylko czy E&W nie maczało paluchów w oprogramowaniu tych modemów nie wsadzając tam autorskich blokad (tak jak robi to np INEA), że gówno da się zrobić poza wpisaniem hasła do wifi.
Ja mam światłowód w Inei i ich modem Nokii czy Alcatela - nie pamiętam dokładnie. Monterzy podali mi do niego hasło i wyłączyłem sobie w nim funkcję wifi.

Awatar użytkownika
Rob
Posty: 222
Rejestracja: 24 lut 2012, o 20:42
Nr bloku: 80

Re: EAST&WEST - jak oceniacie tego operatora?

Post autor: Rob » 6 sie 2020, o 21:33

W bloku 80 wreszcie EAST się położył. Przynajmniej w mojej klatce już jest i będą powoli doprowadzać usługę do chętnych mieszkań.

Mam parę pytań do światłowodowców w EAST:
1) Jak Wam to chodzi i na jakim terminalu?
2) Czy korzystacie z ich wifi?
3) Jak TV? Nie ma zaciachów i artefaktów?

Awatar użytkownika
gustarballs1983
Posty: 184
Rejestracja: 31 sty 2012, o 20:37
Nr bloku: 1

Re: EAST&WEST - jak oceniacie tego operatora?

Post autor: gustarballs1983 » 20 sie 2020, o 03:45

@Rob

Ad#1 Ja mam wciąż światłowód w E&W. na chwilę obecna nie pamiętam konkretnie pakietu, a z tego co widzę po obudowie, to modem mam "ch*jwei" ( nie mylić z ch*j-wie. "ch*jwei" to ta chińska firma od smartfonów którą "Lewy" tak promuje w tv. czy jakoś tak się to wymawia...

ad#1cd.. co do chodzenia to nie powiem ci Jak to faktycznie wygląda bo na moim ziemniaku z zintegrowaną 10/100Mbps wyciagam mniej więcej maximum jej mozliwości tj. 94Mb/s download / 94Mb/s upload tak +/- biorąc poprawkę na to że w E&W max pakiet daje 90Mb/s na upload to i tak już coś. poprawke biore też na od dwóch lat nieaktualizowane przez producenta sterowniki oraz na techniczne mozliwości sprzętu ( bo nigdy nie jest tak ze jak karta w standardzie 10/100Mbps to że będzie wyciągać te 100Mbps).

ad#2 Nie i nie polecam tego robić. dają najtańszy chyba router wifi na rynku ( dwa lata temu jak patrzałem to kosztował 85 "zyla") i w kompuszrotniku widniał jako najtańszy. nie bierzemy tego bo:

- E&W *nie* sapie jak podłączasz swój własny router do modemu

- ich router to shit i dodatkowo bulisz 8 zeta extra na miesiąc ( no chyba ze jesteś tym studenciarzem których tak zwalczasz.. no to wtedy masz router gratis)

- Router od E&W ma tragiczny parametr Wan2Lan i Lan2Wan, ( ponizej 100Mbps) co w praktyce oznacza że jak masz większą prędkość neta to nawet po kablu nie wyciśniesz z neta więcej niż 100Mb/s na tym routerze. polecam coś co będzie miało te parametry przynajmniej na poziomie twojego łącza lub jak najbliżej 1Gb/s ( mój ma jakieś 870Mb/s Wan2Lan z tego co widziałem na necie)

-Router od E&W wspiera *tylko* technlogię do 802.11n czyli tzw WiFi(4) według nowej nomenklatury. Więc prędkości tranasferu większości nowego sprzętu będą dodatkowo ograniczone. zaleca się router z technologią 802.11ac lub jak to nowa nomenklatura określa WiFi(5) ( choć i z tym można zaczekać. Nie dalej jak w przyszłym roku będzie dostępny sprzęt 802.11ax czyli WiFi(6). specyfikacje większości chipów wifi z tą technologią są już opublikowane.)

-Router od E&W ma tylko 1 słabą antenę i radio bardzo słabej mocy. także zapomnij o tym, że z tym ich gó*nem ogarniesz zasięg w całym mieszkaniu.

-Router od E&W nawet nie ma portów gigabitowych w switchu więc jeśli chcesz coś przesłać po LANie to też wuchte czassu to zajmie.

Ad#3
Nie mam pojęcia jak się zachowa TV po podpięciu do światłowodu, ponieważ, gdy podpisywałem pierwszą umowę na światłowód to w ofercie było tylko 250Mb/s download i 25Mb/s upload, więc świadomy ograniczenia takiego netu kazałem monterowi zostawić kabel antenowy podpięty do TV tak jak był, i tylko neta na światłowód. Jakoś specjalnie problemów teraz nie ma. ( może dlatego że u nas na klatce schodowej nikt już nie korzysta z internetu po koncentryku, to dlatego tv specjalnie nie haczy..) tzn zdarzają się okazjonalne potknięcia w szczególności na eurosportach ale to z reguły wtedy gdy w centrali u francuzów lub cebulakom w wawie przyjdzie jakaś nawałnica i im się "powodzi" jak ostatnio bucowatym ślązakom czy parobom z podkarpacia.

Tak ogólnie to Pardą @Rob, że tak późno odpowiadam. (że liczone w dniach, a nie że pisze o 3 w nocy :p )
ostatnio przez te pieprzone upały w ogóle nie włączam kompa bo w chacie przez to robi się niemiłosierny nagar, a poza tym komp w idlu ma temperatury po 50 stopni na grafie, a cokolwiek na nim odpalam to zaraz się gotuje pod budą. Jestem tylko pod telefonem i na poczcie ofc bo wiadomix smartfon z systemem od googla. także w razie pytań jestem dostępny na poczcie, nick ten sam. jak nie włączam kompa to na forum nie wchodzę.
Jeżeli aby dwa razy więcej zarabiać, trzeba dwa razy więcej, i dwa razy dłużej pracować, to ja nie wiem gdzie tutaj jest zysk.

Awatar użytkownika
Rob
Posty: 222
Rejestracja: 24 lut 2012, o 20:42
Nr bloku: 80

Re: EAST&WEST - jak oceniacie tego operatora?

Post autor: Rob » 26 sie 2020, o 20:35

Z info jakie udało mi się pozyskać, dają do FORTE:

EG8247Q
https://e.huawei.com/pl/products/enterp ... nu/eg8247q

Jak go oceniacie? Korzysta ktoś?

Awatar użytkownika
gustarballs1983
Posty: 184
Rejestracja: 31 sty 2012, o 20:37
Nr bloku: 1

Re: EAST&WEST - jak oceniacie tego operatora?

Post autor: gustarballs1983 » 29 sie 2020, o 08:53

mam smutne wieści @Rob..
nie wiem na ile ten sprzęcior jest awaryjny, jednak na stronie 'Ch*jwei' w dziale FAQ ma sporo informacji (zarezerwowanych loginem dla klientów rzecz jasna, tak, żeby zwykły cebulak nic nie mógł wiedzieć o tym jak syfny jest ich sprzęt), na temat różnego rodzaju problemów. Głównym wśród nich są problemy z wifi. Jeśli chodzi o zasięg to nie dziwota, bo antenki 2dBi to mogą se w dupę wsadzić, do tego założyć czapeczkę z folii aluminiowej i liczyć na sygnał od kosmitów. 2dBi nie nadaje się do transmisji sygnału wifi w mieszkaniu z betonu zbrojonego, zwłaszcza że odbiorniki niejednokrotnie nie mają anteny zewnętrznej. także jeśli się uprzesz na 'Ich' wifi to musisz się liczyć z podmiana anten wifi na dwuzakresowe o większej zdolności przekazywania sygnału minimum 5dBi na 5GHz. ( preferowane 6-7dBi na 2,4GHz i 8-10dBi na 5GHz lub mocniejsze ). Ofc kwestia dostępu takich anten (bo na chwilę obecną tylko delock.de takie sprzedaje, a w Polsce ci co są ich kontrahentami (bodajże jedna czy dwie firmy) a i tak potrzebny NIP i REGON żeby od nich kupić. Bo antenki jedno-zakresowe na 2,4GHz z allegro mogą ci uszkodzić radio 5GHz. Dwuzakresowych anten nie ma na allegro.
No i jest też kwestia ceny, bo te dwuzakresowe są znacznie droższe od jedno-zakresowych na 2.4GHz.

Innym problemem jest potencjalna awaryjność elektroniki tego chińskiego badziewia, oraz ilu klientom E&W już ten egzemplarz wciśnięto. bo w E&W zarzekają się że *panie nowy* a gówno prawda. osobiście widziałem jak gościara od umów przyjęła zwrot modemu, który wsadziła w kartonik i odłożyła na półkę razem z innymi, a potem jak frajer przyszedł podpisywać umowę, to podała mu dokładnie ten sam modem co przed chwilą przyjęła z reklamacji!

Sądzę że odsetek wadliwych sprzętów w E&W jest dosyć spory, wiec kwestia trafienia na sprawny może graniczyć z cudem (zwłaszcza teraz jak sprawny sprzęt jest już porozdawany po klientach, bo wymieniali tak długo aż w końcu trafił im się sprawny.

Ja nie miałem tego problemu bo światłowód miałem montowany jako jeden z pierwszych na osiedlu, wówczas modemy były inne, więc ryzyko trafienia felernej sztuki było dużo mniejsze. Poza tym jak wprowadzali nową usługę dla klientów to nie mogli se pozwolić na taką wpadkę jak teraz. zwłaszcza, że zdają sobie sprawę, że jeżeli będą mnie wkurwiać to wypowiem umowę i pójdę do INEII gdzie mam 1Gbps i to w obie strony, a nie ze na upload mam jakieś śmieszne 90Mbps, i jak na jednym kompie coś upoladuje na neta to zużywam całą przepustowość mojego uploadu. ale rozumiem jak to mawiają Amerykanie 'beggars can't be choosers' . Więc zrozumiałe jest twoje parcie na światłowód od E&W.

zatem powtórzę jeszcze raz:

Bierz zwykły modem bez wbudowanego wifi, i 'samodzielnie' kup se własny router wifi jeśli takowego jeszcze nie masz. bo bez extendera zasięgu w chacie nie ogarniesz tym od E&W co podałeś. Wiadomo jak to extendery, wkurwiają wszystkich bo zabierają kanały na transmisję (których i tak zdaje się być za mało już w kilkupiętrowym bloku), że nie wspomnę już o wifi(5) dla którego nie ma praktycznie takiej możliwości, bo polskie prawo przewiduje tylko 4 kanały po 20MHz na transmisje wifi w tym przekroju częstotliwości więc już 1 użytkowinik Wifi 802.11ac zajmuje całe dozwolone prawem pasmo, a co z pozostałymi lokatorami w bloku?! I gdzie tu kuźwa extendery wifi(5)?!

Jeśli nie masz jeszcze Routera to polecam kupować sprzęt z Wifi(6) czyli wifi 802.11ax to nowy standard który sporo namiesza jeśli chodzi o użytkowanie wifi w blokach. Standard wstecznie kompatybilny z poprzednimi standardami a sporo udogodnień jeśli chodzi o mieszkańców bloków. jak lubisz grać w sieci to polecam routery gamingowe (choć drogie jak cholera). Jak nie grasz to możesz 'trochę' zaoszczędzić. jednak routery wifi(6) do tanich póki co nie należą. ceny wahają się między 600-a jakieś 2300PLN ( i nawet więcej jeśli kupisz januszowych spekulantów z allegro - widziałem na alledrogo ten model za 2300PLN nawet chodził po 3200PLN :p także uważaj... ). sprzęt wifi(5) "ac" zszedł trochę z ceną i teraz jest w cenie dawnych routerów standardu wifi(4) "n". natomiast routery w standardzie "n" są już nawet poniżej stówy (choć osobiście nie polecił bym takiego zakupu).

aa i jak zawsze uważaj żeby się nie nadziać na spekulanta janusza z alledrogo, co sprzeda ci towar 2x drożej niż konkurencja. (choć raczej bym rzekł spekualantów Januszów).
Jeżeli aby dwa razy więcej zarabiać, trzeba dwa razy więcej, i dwa razy dłużej pracować, to ja nie wiem gdzie tutaj jest zysk.

Awatar użytkownika
Rob
Posty: 222
Rejestracja: 24 lut 2012, o 20:42
Nr bloku: 80

Re: EAST&WEST - jak oceniacie tego operatora?

Post autor: Rob » 10 wrz 2020, o 17:40

Dzięki za wyczerpującą garść podpowiedzi.
Muszę Ci się przyznać, że generalnie nie jest aż tak źle. Było u mnie 4 facetów. Potraktowali mnie troszkę jak VIP'a - z racji tego, że to ja wprowadziłem ich do bloku. Elegancko wprowadzili światłowód do mieszkania, poprowadzili przez szafę (robiąc nawet udane i nie szpecące przewierty), oraz schowali go w listwie przypodłogowej (czyszcząc jej tor na całej długości z syfu pokoleń), gdzie mam poprowadzony kabel HDMI od projektora. Jednym słowem - pełna profeska.
Wspomniany router przymocowali do ściany we wskazanym miejscu. Na moje oko - nówka sztuka.
Dodam, że był wśród nich facet, który jest głównym projektantem sieci w świeżo oddawanych budynkach. Tak więc znał się na rzeczy i od strony teoretycznej i praktycznej.

Stacjonarkę mam podpiętą po kablu. Wyniki są takie:
Obrazek

Na smartfonie mam takie wyniki. Są to wyniki z różnych pomieszczeń - z 2 kiblami włącznie:
Obrazek

Dziewczyny są zadowolone, więc pozostanę przy ich wi-fi. Mam zresztą wynegocjowane super warunki cenowe, więc jest spoko.

A gdy z czasem sprzęt zacznie syfić - znają mnie na tyle, że nie powinni mi robić pod górkę :)

Awatar użytkownika
gustarballs1983
Posty: 184
Rejestracja: 31 sty 2012, o 20:37
Nr bloku: 1

Re: EAST&WEST - jak oceniacie tego operatora?

Post autor: gustarballs1983 » 11 wrz 2020, o 00:25

Mógłbyś podać jaką apka mierzyłeś ze smartfona, w jakim standardzie wifi i jaki model telefonu? Pytam bo wynik 507 Mb/s wydaje się raczej niewiarygodny ze smartfona który ma tylko pojedyńczą antenę wifi [jeśli to było wifi (5)] na pojedyńczej antenie wifi w standardzie wifi(5) idzie wycisnać 433Mb/s i to tylko teoretycznie ( bo część odchodzi na szyfrowanie sygnału i pakiety komunikacji).

EDIT:

Jeszcze pytanie jaki serwer sprawdzałeś bo 5-6 ms to wydaje się być raczej sporo jak dla czegoś w pobliżu.
Poza tym jeśli masz kartę w blaszaku 10/100/1000 i najwyższy pakiet netu to dlaczego wyciągasz tylko +/- 600Mb/s ? ten pakiet opiewa na 900Mb/s więc robią cię w bambuko.

EDIT#2:

Już znam przyczynę takich kosmicznych prędkości na smartfonie :P musiał byś wyłączyć internet komórkowy (pakietową transmisje danych) przed dokonywaniem pomiaru przez wifi ( bo masz chyba ustawiona opcję by łączył sę z netem jednocześnie po necie wifi i komórkowym wtedy prędkości pobierania z obydwu się sumują (chyba). tak czy owak wifi zdawało się być wyłączone w czasie robienia zrzutu ekranu w smartfonie.

EDIT#3

Przyznaj się farciarzu, że jesteś w T-mobile i masz telefon z 5G. wedle niechlujnej mapy jaką zrobiło t-mobile to ulicą Księcia Mieszka zasięg 5G ciągnie się aż do pętli pestki. W naszym fyrtlu tylko tam. z resztą praktycznie każdy operator pominął Poznańskie Piątkowo przy budowie swojego 5G, tak jakby druga co do wielkości sypialnia miejska Poznania była odbiorcą gorszego sortu.
Jeżeli aby dwa razy więcej zarabiać, trzeba dwa razy więcej, i dwa razy dłużej pracować, to ja nie wiem gdzie tutaj jest zysk.

Awatar użytkownika
Rob
Posty: 222
Rejestracja: 24 lut 2012, o 20:42
Nr bloku: 80

Re: EAST&WEST - jak oceniacie tego operatora?

Post autor: Rob » 25 wrz 2020, o 18:22

Sorki, że odpisuję dopiero teraz.

Mierzyłem tym:
https://pro.speedtest.pl/
Apka szanowana i ma nawet certyfikację UKE. Wykorzystywana do chwalenia się osiągami przez operatorów i - do walki z nimi.
Jest apka na kompa i na andka.

Masz rację! :)
Miałem ustawione tak. Poniżej masz screena z pomiarów z wyłączonym już ptaszkiem:
Obrazek Obrazek

Mój smartfon do 4-letni flagowiec Samsung S7 Edge.
Nie mam pojęcia jakie "G" wspiera. Nie zwracam na to specjalnie uwagi.
https://www.mgsm.pl/pl/katalog/samsung/galaxys7edge/

Moja płyta główna, to Asus P5Q. Stara, ale jara.
Czy jej sieciówka jest wąskim gardłem? Nie sądzę, ale rzuć okiem:
https://www.asus.com/pl/Motherboards/P5Q/

Kabel LPT kupiłem naprawdę konkretny, aby wyeliminować zwalanie operatora na słaby kabel:
https://allegro.pl/oferta/kabel-lan-pat ... 9047808638

Czy mnie robią w bambuko nie wiem, ale nigdy (na 2 prędkościach usługi po kablu), jak i w najszybszym pakiecie po światłowodzie) nie miałem wyników z plakatów reklamowych.
Pytanie - jak to wygląda u Ciebie, lub innych korzystających z tego pakietu na tym sprzęcie?

Tu masz wyniki z kompa:
Obrazek

Operator na ten moment mi odpisał:
sprawa oczywiście została przekazane do sprawdzenia. Na chwilę obecną wygląda na to, że nie jest to kwestia samego sygnału.
Na koniec weekendu, wyślę im poprawkę wyników po wi-fi.

Awatar użytkownika
gustarballs1983
Posty: 184
Rejestracja: 31 sty 2012, o 20:37
Nr bloku: 1

Re: EAST&WEST - jak oceniacie tego operatora?

Post autor: gustarballs1983 » 26 wrz 2020, o 21:45

Po wyłączeniu netu komórkowego prędkości wifi są mniej więcej takie jakie powinny być na pojedyńczej antenie w standardzie wifi(5).

S7 z całą pewnością nie ma 5G.. także możesz być spokojny

CO do Płyty głównej to LOL.. a już myślałem że tylko ja jestem taki d tyłu że siedzę na core2quad..

jak wyciągasz po 500 / 600Mb/s to z całą pewnością masz kartę gigabitową. Jak w umowie jest 900Mb/s to trzeba cisnąć żeby tyle było na testach.

Ja nie ma co narzekać bo kartę mam w standardzie 100Mb/s i wyciągam tyle co karta uciągnie. Karty usb 2.0 z wifi(5) wyciągają max 160Mb/s
na 3.0 nie kupowałem bo nie mam takiego złącza w kompach :p

jak chcesz mogę zapodać zrzut ekranu z apki speedtest.net na telefonie ( wstawiłem parę zrzutów już gdzieś powyżej - telefon wciąż ten sam Szajsung Galaxy A70). zrzutów z kompa nie ma sensu dawać bo nie mam gigabitowej karty, także wyniki po +/- 90Mb/s w obie strony nie są miarodajne.

Na fonku max wyciągnąłem jakieś 230Mb/s bodajże. zazwyczaj mniej bo trudno się doprosić domową hołotę żeby wyłączyli sobie neta w czym tam se go użytkują na czas testów, i wtedy łącze się dzieli. Dodatkowo prędkości są nędzne w okolicach dużych świąt na gwiazdkę i w sylwka czasem spada nawet do 50Mb/s. Al w normalne dni wynik pomiędzy 170 a 220Mb/s jest jak najbardziej na miejscu ( przy szyfrowaniu WPA2 AES).

EDIT:
Tzn. nie zrozum mnie źle.. bo upload masz jak najbardziej z tym co jest w umowie (choć E&W powinien się wstydzić dawać tylko tyle w najwyższym pakiecie gdy konkurencja daje 1Gb/s). Gorzej z downloadem bo nie wyciągasz tych 900Mb/s i praktycznie twoja prędkość nie różni się niczym od oferty Orange.
Jeżeli aby dwa razy więcej zarabiać, trzeba dwa razy więcej, i dwa razy dłużej pracować, to ja nie wiem gdzie tutaj jest zysk.

ODPOWIEDZ