EAST&WEST - jak oceniacie tego operatora?

Tematy, które mogą zainteresować wszystkich mieszkańców osiedla
Awatar użytkownika
gustarballs1983
Posty: 175
Rejestracja: 31 sty 2012, o 20:37
Nr bloku: 1

Re: EAST&WEST - jak oceniacie tego operatora?

Post autor: gustarballs1983 » 27 lis 2019, o 22:34

No nie bezpośrednio tylko pośrednio. Podnoszą co roku ceny pakietów i jak podpisujesz nową umowę co te 2 lata to już na wyższą kwotę. pamiętam, że babcia miała umowę na tv za 54,90PLN jak podpisywała spory czas temu. teraz już tego pakietu w tej cenie nie ma ( podstawowy cyfrowej tv, bez netu).
Jeżeli aby dwa razy więcej zarabiać, trzeba dwa razy więcej, i dwa razy dłużej pracować, to ja nie wiem gdzie tutaj jest zysk.

Najki
Posty: 18
Rejestracja: 21 sty 2013, o 18:43
Nr bloku: 22

Re: EAST&WEST - jak oceniacie tego operatora?

Post autor: Najki » 27 lis 2019, o 23:20

Ja zaczynałem od internetu bez TV download 128 kbps za 121,90 zł 🙂

Bat3
Posty: 33
Rejestracja: 23 lut 2016, o 19:59
Nr bloku: 3

Re: EAST&WEST - jak oceniacie tego operatora?

Post autor: Bat3 » 9 sty 2020, o 15:11

Witam, ponownie, zapytam tu może coś doradzicie a widze, że Gustarballs ma wiedzę w temacie.
Mam E&W ten najtańszy światłowód, jeśli chodzi o używanie na smartfonie to jest ok(lub nie wiem, że może być lepiej) ale mam jeszcze Samsunga TvSmart i wiadomo Netflix, VODTVN i od 3dni HBOGO, Netflix zawsze jakoś czasami myślał ale nie było tragedii, TVN ciągle jakieś problemy z siecią, a teraz HBO i niby działa ale zawsze "myśli" albo nawet trzeba 3razy odcinek Watahy włączyć.....
Pytałem znajomych i mówią, że nie mają żadnych problemów z HBO więc coś musi być u mnie lub w EW. Dziś nawet podłączyłem bezpośrednio z Mikroteka kablem telewizor i wiadomo, nie sprawdzę tego odrazu ale i tak myśli troszkę aż ruszy.
Tu pytania:
1) czy ten najtańszy światłowód tak działa i nic nie zrobię, czy jednak filmy powinny bezproblemu działać i jak tak jak sprawdzić czy mam szybkość zgodną z tym za co płacę, aby ewentualnie walczyć o poprawę. Czy jest sens?
2) Czy może coś powinienem specjalnie ustawić w ruterze wifi(dane rutera niżej) modem mam od E&W Huawei.

MikroTik hAP mini, CPU 650MHz, 32MB RAM, 3xLAN, wbudowana sieć 2.4Ghz 802.11b/g/n 2x2 Double Chain, anteny zintegrowane, RouterOS L4, obudowa typu tower, PSU

Prędkość transferu danych przez Ethernet LAN Różne poziomy prędkości połączenia LAN Ethernet w megabitach na sekundę. 10,100 Mbit/s
Maksymalny transfer danych przez bezprzewody LAN 54 Mbit/s
Maksymalna szybkość przesyłania danych Maksymalna prędkość z jaką dane mogą być przesyłane z jednego urządzenia na drugie. 100 Mbit/s
2,4 GHz Tak
5 GHz Nie
Wielkość pamięci flash 16 MB
Pojemność pamięci wewnętrznej Ilość pamięci, mierzona w megabajtach, zainstalowana na dysku twardym urządzenia 32 MB
Czułość odbiorcy -96, -89, -93, -74, -71
Standardy komunikacyjne Standard pracy sieci, np. IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g. IEEE 802.11b,IEEE 802.11g,IEEE 802.11n
Zainstalowany system operacyjny Rodzaj systemu operacyjnego zainstalowany na urządzeniu, np. IOS dla produktów Apple, Android dla innych urządzeń przenośnych. RouterOS
Procesor wbudowany Tak

Bat3
Posty: 33
Rejestracja: 23 lut 2016, o 19:59
Nr bloku: 3

Re: EAST&WEST - jak oceniacie tego operatora?

Post autor: Bat3 » 13 sty 2020, o 20:35

Takie coś mi wyszło robiąc aplikacja na telefonie speedtest. Mam światłowód D300Mb/s U30Mb/s
Załączniki
Screenshot_20200113-200845.jpg
Speedtest
Screenshot_20200113-200845.jpg (193.18 KiB) Przejrzano 2847 razy

Awatar użytkownika
gustarballs1983
Posty: 175
Rejestracja: 31 sty 2012, o 20:37
Nr bloku: 1

Re: EAST&WEST - jak oceniacie tego operatora?

Post autor: gustarballs1983 » 25 sty 2020, o 03:13

Testy wifi na telefonie?! Generalnie temat rzeka i temat grząski..

1. wifi w standardzie 'AC' czy wifi 'N' ? bo jeśli chodzi o to drugie to wyniki masz zbliżone do teoretycznego max przepustowości. sprzęt pod AC dużo droższy ale robi różnicę, zwłaszcza blisko routera.

2. jaki jest WAN2LAN dla twojego routera ( musiałbyś wygooglować producenci routerów rzadko się dzielą tą informacja w instrukcji. posiadanie gigabitowego portu na switchu nie jest tożsame z przepustowością routera do z LAN do WAN i w drugą stronę). Jest to najczęstsza przyczyna wąskiego gardła dla netu.

3. Jak daleko jesteś od routera gdy wykonujesz speedtesta? Odległość większa niż 10 metrów tudzież betonowe ściany lub co gorsza z betonu zbrojonego jak to jest w przypadku wielkiej płyty, które znajdują sie między routerem a smartfonem stanowczo będą redukować przepustowość.

4. sprawdzałeś na różnych serwerach? czasem po prostu serwer do badania netu jest przeciążony albo w ogóle jest jakiś "wujowy". czasem warto przetestować coś innego.

5. poglądowo załączam screena z mojego testu, na wifi AC siedząc bezpośrednio przy routerze z LAN2WAN na poziomie ~860Mbps. wynik download odzwierciedla teoretyczny rzeczywisty max dla wifi AC tj. 433Mbps minus pakiety kontrolne do komunikacji i minus szyfrowanie transmisji. Choć potwierdzam że na niektórych serwerach nie wyciągałem więcej niż 50-60Mbps ( test wielowłóknowy).

EDIT:

6: załączam screen bardziej aktualny i historie pomiarów. Jakosć wyniku zależy od tego czy serwer jest wujowy i od natężenia ruchu na twoim kanale sieci wifi w okolicy. Jako że wifi AC w Polsce może nadawać tylko na 4 możliwych kanałach po 20MHz to jak ktoś oprócz ciebie korzysta w bloku z wifi AC to że tak to ujme wchodzi ci w paradę bo standard AC przewiduje pasmo 80MHz czyli wszystkie 4x 20MHz przewidziane dla częstotliwości Wifi 5GHz w Polsce.
Załączniki
Screenshot_20200125-031951_Speedtest.jpg
Screenshot_20200125-031951_Speedtest.jpg (323.79 KiB) Przejrzano 2739 razy
Screenshot_20200125-031819_Speedtest.jpg
Screenshot_20200125-031819_Speedtest.jpg (265.49 KiB) Przejrzano 2739 razy
Screenshot_20191201-154140_Speedtest.jpg
Screenshot_20191201-154140_Speedtest.jpg (231.63 KiB) Przejrzano 2740 razy
Jeżeli aby dwa razy więcej zarabiać, trzeba dwa razy więcej, i dwa razy dłużej pracować, to ja nie wiem gdzie tutaj jest zysk.

Awatar użytkownika
Rob
Posty: 208
Rejestracja: 24 lut 2012, o 20:42
Nr bloku: 80

Re: EAST&WEST - jak oceniacie tego operatora?

Post autor: Rob » 17 kwie 2020, o 18:25

Mam pytanko techniczne.

Przechodzę z CARBON na SUPER CARBON. Nie chce min się czekać na położenie światłowodu, bo to pewnie potrwa jeszcze parę miesięcy, a życie toczy się teraz wokół "on-line".

Mam do wyboru 2 modemy:
ARRIS TG2492S
https://www.vectorsolutions.net/produkt ... s-tg-2492/

BN CG7486E
https://www.comhem.se/asset/rqq4gefrk8o ... e-data.pdf

Który oceniacie lepiej? Może ktoś z Was korzysta?

I pytanie podstawowe:
Czy można wyłączyć wbudowany router wifi i skorzystać ze swojego zewnętrznego?
Ponoć router na pokładzie ARRIS'a jest kiepski.

Awatar użytkownika
gustarballs1983
Posty: 175
Rejestracja: 31 sty 2012, o 20:37
Nr bloku: 1

Re: EAST&WEST - jak oceniacie tego operatora?

Post autor: gustarballs1983 » 18 kwie 2020, o 18:08

Teoretycznie w oficjalnej wersji urządzeń tego typu da się wyłączyć radio wifi, pytanie tylko czy E&W nie maczało paluchów w oprogramowaniu tych modemów nie wsadzając tam autorskich blokad (tak jak robi to np INEA), że gówno da się zrobić poza wpisaniem hasła do wifi. nie wiem które z tych urządzeń jest lepsze, bo nie znam specyfikacji tych sprzętów ( nawet na stronie producenta może być z tym problem. jedynie wiki-devi może coś więcej powie na ten temat jeśli rozbierali juz te modele). trzeba by znać producentów i modele chipa wifi, ethernetu i procesora. podłączenie własnego routera do jakiegokolwiek modemoroutera, jest jak najbardziej możliwe, pytanie tylko jak wyżej czy E&W nie będzie robiło problemów, bo kiedyś jak tak chciałem zrobić to rzucali się o coś, nie pamiętam o co. ale ma z pewnością to związek z ich filtrem mac adressów

Co zaś do opcji Carbon Super to z tego co podaje E&W to jest to opcja kablowa a nie światłowodowa. Jeśli nie pociągną ci tego jakimś innym kablem niż koncentryk, to dałeś się nabić w butelkę, przechodząc na ten pakiet, bo nie wyciśniesz z koncentryka ponad 100Mb/s a o 250Mb/s to wogóle zapomnij.

Na twoim miejscu w ogóle bym się nie zastanawiał i jeśli wciąż prowadzą prace montażu światłowodu do mieszkania ( a nie lecą w ch*ja z powodu koronawirusa), to brał bym w ciemno póki się jeszcze da. Kto wie czy za miesiąc nie zrobią kwarantanny w całym mieście, tak ze nawet za miasto nie będzie można wyjechać, albo całkowity zakaz wychodzenia z domu i wojsko będzie żarcie dowozić do chaty. Jak już masz światłowód położony, to zmiana umowy na lepszą to jest pikuś, bo wszystkie pozycje z ich oferty śmiało będą mogły chodzić na pojedyńczej żyle. Tak czy owak prędkości powyżej 100Mb/s na koncentryku lub skrętce powyżej 20 metrów uważam za pomylenie ch*ja z palcem a nie poważną ofertę internetu. Kable do Gigabit Ethernetu ( te wykorzystujące połączenie full-duplex- 7 żył kabla w ośmio-żyłowej skrętce) nie mogą być dłuższe niż metr. natomiast 1 żyła światłowodu ze spokojem uciągnie do 1Gb/s, jeśli nie więcej.


Jak chcesz wiedzieć coś więcej to pytaj śmiało.
Gus T.
Jeżeli aby dwa razy więcej zarabiać, trzeba dwa razy więcej, i dwa razy dłużej pracować, to ja nie wiem gdzie tutaj jest zysk.

Awatar użytkownika
Rob
Posty: 208
Rejestracja: 24 lut 2012, o 20:42
Nr bloku: 80

Re: EAST&WEST - jak oceniacie tego operatora?

Post autor: Rob » 19 kwie 2020, o 14:09

Co zaś do opcji Carbon Super to z tego co podaje E&W to jest to opcja kablowa a nie światłowodowa. Jeśli nie pociągną ci tego jakimś innym kablem niż koncentryk, to dałeś się nabić w butelkę, przechodząc na ten pakiet, bo nie wyciśniesz z koncentryka ponad 100Mb/s a o 250Mb/s to wogóle zapomnij.
Tak się składa, że jestem w pełni świadomy podejmowanych decyzji, tak więc bez obaw.
Operator w postaci E&W to już jest nabicie w butelkę. Opinie o nich łatwo wygooglować i są jakie są.
Kosztowo wyjdzie to nawet lepiej, gdyż rezygnuję z telefonu VOIP. Praktycznie tego nie używam od paru lat.
Temat światłowodu w moim bloku i spotkanie EAST z administracją i zarządem Wspólnoty - ustawiłem osobiście i jestem de facto ojcem chrzestnym tej inwestycji.

Na ten moment, wszystko jest jeszcze na etapie papierów. Co prawda jest to już na finiszu.
Jednak do realizacji inwestycji jest jeszcze daleka droga. Jak położą to do końca tego roku - to będzie OK.
Mnie już jednak nic nie zdziwi, gdyż wiele wspaniałych pomysłów kończyło się na etapie próby zebrania głosów.
Dlatego wybrałem CARBON SUPER, aby zapewnić lepsze warunki w obecnym "zawirusowanym życiu on-line"...
A jak będzie światłowód - to przeskoczę w to i spoko.

CARBON SUPER, mam odpalony od piątku. Nawet na obecnym prehistorycznym modemie CISCO EPC3212, mam progres.
Było (download/upload): 98/12. Po restarcie modemu mam: 130/25.
Net chodzi szybciej już na ten moment, więc niczego nie tracę :)
Nowy modem, odbiorę jeszcze w tym miesiącu.
Od poniedziałku otwierają biura. Chcę jednak przeczekać kolejkowy szał.

Ponoć gdy nawet nie da się wyłączyć routera na pokładzie modemu - zawsze można podpiąć zewnętrzny.
Klonujemy maca i po sprawie. Dobrze myślę? :)

Awatar użytkownika
Elvira29
Posty: 56
Rejestracja: 9 paź 2014, o 22:04
Nr bloku: 80

Re: EAST&WEST - jak oceniacie tego operatora?

Post autor: Elvira29 » 19 kwie 2020, o 14:13

W biurze na Chrobrego fajna akcja abonentów. Może pójdą po rozum do głowy!

Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Nocna Straż
Posty: 11
Rejestracja: 17 kwie 2018, o 20:37
Nr bloku: 80

Re: EAST&WEST - jak oceniacie tego operatora?

Post autor: Nocna Straż » 19 kwie 2020, o 18:32

Super inicjatywa. Oby ktoś z zarządu to zauważył.

ODPOWIEDZ